6/11/2013

Przepis na domowej roboty mleczko kokosowe / olej kokosowy / Coconut milk recpie



Mleczko kokosowe ma swoje zastosowanie nie tylko w kuchni do potraw ale także w kosmetyce  jest świetną odżywką  alternatywą na olej kokosowy   więc na co tu czekać robimy swój własny ?

Jak zrobić mleczko kokosowe?

A potrzebujemy

 kokos  koszt to około 2-3 zł :)
(jak kupić świeży kokos ? ..zawsze wąchamy czy nie pachnie "zjełczałym tłuszczem"..lub pleśnią)
młotek opcjonalnie piłka do cięcia ;)
tetra lub gaza
miska
słoiczek
Czy zamiast kokosu mogę użyć wiórki kokosowe?
Tak,ale pamiętaj aby sprawdzić czy w swoim składzie nie zawierają dwutlenku siarki ,
kolejna rzecz to data produkcji, jak wszystkie tłuszcze z czasem jełczeją i tracą swoje zdrowotne właściwości ,chyba nie chcemy jeść samego tłuszczu ?

owijamy nasz kokos bezpiecznie  ręcznikiem  aby nas jakiś odłamek przy uderzaniu nie trafił w oko

 przed obiciem go młotkiem można lekko "podpiłować brzegi

 po paru uderzeniach otrzymujemy dwie śliczne połówki 
Opcjonalnie !
 kokos obieramy ze skórki bardzo cienko za pomocą  obieraczi

 wkładamy do rozdrabniacza

 wrrrr


 .mielimy na bardzo drobno 

 zmielony kokos wkładamy do gazy/tetry

 i tak jak się wyciska ser wyciskamy mleczko kokosowe prosto do słoiczka lub do miski:) można spróbować w sokowirówce 

 gotowe 

Co zrobić z wiórkami kokosowymi?
efekt "uboczny" to cała masa wiórków kokosowych bez dwutlenku siarki i innych szkodliwych  konserwantów  które rozkładamy na papierze do suszenia po wyschnięciu można je dodawać do deserów ,wypieków pyszny dodatek do śniadania mogą też służyć w celach kosmetycznych są świetnym peelingiem ! do ciała i twarzy wystarczy połączyć z ulubionym olejem bazowym np. olejem kokosowym przepis niżej :)

Jak dużo można pozyskać mleczka kokosowego?

 z jednego kokosa otrzymałam około 125 ml mleczka 

Jak długo można przechowywać  mleczko kokosowe?

przechowuje się je w lodówce około 1-2 tygodni,  codziennie sprawdzamy świeżość jak zjełczeje nie nadaje się już do niczego

Jak zrobić olej kokosowy?
pierwszy sposób:
można też  przedłużyć przydatność do spożycia mleczka po przez "podgrzanie na patelni na  małym ogniu do momentu wyparowania wody aż powstanie nam gęsty krem  olej kokosowy:)

   drugi sposób:
pozyskane wiórki kokosowe z naszego orzecha zalewamy 2 szklankami wody i podgrzewamy ,następnie "przecedzamy wiórki kokosowe przez  sitko lub  gazę jak wyżej przy mleczku kokosowym i zostawiamy do ostygnięcia na wierzchu naszego mleczka  kokosowego   pojawi się olej kokosowy wystarczy olej oddzielić od cieczy słodką ciecz nie wylewamy można nią słodzić desery itd !   gotowe , domowej roboty olej kokosowy !:]




Pozdrawiam !





4 comments:

  1. trzeba wypróbować, tropikalnie i oryginalnie, moje włosy są na tak :)

    ReplyDelete
  2. świetny pomysł! Koniecznie muszę wypróbować ;)

    ReplyDelete
  3. uwielbiam zapach kokosa:)) odpręża mnie:)) wszystko co ma kokos:D

    ReplyDelete
  4. Mniam jaki pyszny przepis :D Obser za obser?
    http://cluelessxx.blogspot.com/

    ReplyDelete

Witaj ! , Доброе утро! , Hello ! , Hallo!