6/02/2015

Przetwory zimowe róża Przecier z płatków róż do deserów i herbaty raw rose petals in sugar


"Życie usłane płatkami róż" ..w prawdziwym życiu niestety nie ma  lekko, 
ale  własne przetwory różane mogą sprawić, że może zaczniesz ''czuć płatki pod stopami''   ! 
I tym pozytywnym akcentem zaczynam linię postów "różany raj"

I love roses, they are beautiful, they smell divine and are extremly tasty! 
My grandma made traditional jams from them, that means with cooking.  
I, on other hand, want to keep all the goods. That's why I mainly do raw rose petals in sugar.


Rodzaje róż jakie nadają się na przetwory to:
What species of roses are perfect for preserves:

róża damasceńska / Damask rose
róża stulistna / Rosa  centifolia
róża pomarszczona /Rosa rugosa
 Louise Odier / Rose Louise Odier 


Co potrzebujesz do tego prostego i szybkiego w przygotowaniu deseru?
szklankę cukru ,zwykłego lub nieoczyszczonego i 2 szklanki płatków z wybranych przez Ciebie róż

What do you need? 

1 cup of sugar, it can be sugar of your choice brown, white ect
2 cups of rose petals of your choice


opcjonalnie ,ale to naprawdę tylko dla wytrwałych ,każdy płatek można pozbawić gorzkiego końca  

optional 
You can cut the bitter end of the rose petals


wszystkie składniki wrzucamy do miski lub możdzieża i ucieramy z cukrem na gładką masę :)

Put all ingredients in kitchen mortar with pestle and pound it on homogeneous mass


różany przecier gotowy 

voila! raw rose petals in sugar are ready :-)

Do czego się go dodaje?
How to use it:

wszelakie desery /add it to all desserts

do słodzenia herbaty / to teas, herbal teas
                     

podgrzej na patelni, rozpuść i wlej do foremek a otrzymasz cukierki różane !/  make rose candies from it , simply heat it on pan, till it will dissolve and pour into molds

Jak przechowywać przetwór?
How to preserve it for later?

wersja 1
 przełożyć do słoiczków, krótko spasteryzować około 10 min. i pod koc na 2 h 
version 1
put rose petals with sugar to jars , pasteurize for 10 mins and put under blanket for next 2 hours

wersja 2
zagotować cukier z płatkami róż i przelać do słoiczków
version 2
cook rose petals with sugar and pour it to jars
(it won't be raw)

Smacznego!
Bon Appetit!



2 komentarze:

  1. Świetny przepis! Już sobie wyobraziłam co to by było, dodać taki różany przecier do herbaty mmm :).

    OdpowiedzUsuń

Witaj ! , Доброе утро! , Hello ! , Hallo!

Dziękuje za odwiedziny!, każdy gość jest dla mnie bardzo ważny dlatego zachęcam do podzielenia się ze mną swoją opinią, pytaniem lub pomysłem. Wiem z doświadczenia , że początki DIY nie są takie różowe dlatego chętnie pomogę i doradzę lub też razem stworzymy coś ekstra :-)!

Thank you for your visit!, every guest here is very important to me that's why it would be great to know your opinions ,questions or ideas.
I know that Diy at the beginning isn't so easy that's why I will be more than happy to help you , advice you or make something supercool with you !